Од почетка октобра 2017. године закључно са 01.11.2017. године на територији Републике укључујући и ЗЈЗ Косовска Митровица регистрована су укупно 34 случаја малих богиња.

Од 9.10.2017. године на снази су пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама на територији целе Републике у складу са Планом активности за одстрањивање ове болести у Републици Србији (пријава сумње, лабораторијска дијагностика, изолација и лечење оболелих, здравствени надзор, епидемиолошки надзор, вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних лица).

У складу са препорукама Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” на територији надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица, на којој је пријављена епидемија малих богиња, интензивно се спроводи вакцинација свих невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних особа узраста од навршених 12 месеци до навршених 14 година.

Имајући у виду наведене околности, период заразности, сезоности, остварене контакте, мере пооштреног надзора треба спроводити до даљњег, односно најмање у периоду двоструке максималне инкубације од последњег регистрованог случаја,  а у складу са параметрима у оцени и процени епидемиолошке ситуације у жаришту епидемије, односно на територији Републике.

Са развојем актуелне епидемиолошке ситуације Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” ће предлагати мере у складу са законским и подзаконским актима, стручним ставовима, препорукама СЗО, из којих је проистекао и  усвојени план одстрањивања морбила у Србији.

 

др Весна Миловановић,

спец. социјалне медицине

Related posts