Dom zdravlja Rakovica obeležava Svetski dan bez duvana 31.maj.

Популарност производа као што су електронске цигарете и никотинске врећице бележи огроман раст међу младима током последњих неколико година. Процењује се да је током 2022. године 12,5% адолесцената у Европском региону користило е-цигарете, у поређењу са  тек 2% одраслих. У неким земљама европског региона, стопе употребе е-цигарета међу школском децом су чак 2-3 пута веће од стопа пушења обичних цигарета.

Када је реч о Србији, тренд је сличан и јасно показује тенденцију превладавања електронских цигарета међу младима у последњих пар година. Наиме, последње Истраживање понашања у вези са здрављем деце школског узраста у Републици Србији, из 2022. године, показало је да је употреба електронских цигарета код нас веома заступљена и да је у 2022. години овај производ пробао чак сваки пети ученик (20, 8%) петог и седмог разреда основне и првог разреда средње школе, са готово подједнаком учесталошћу коришћења међу дечацима и девојчицама.

Циљ овогодишњег Светског дана без дувана и глобалне кампање СЗО „Престаните с лажима“ јесте да разоткрије све вешто скривене тактике дуванске индустрије које се пласирају под сликом „боље будућности“ и „здравијих избора“. Циљ је да се овом кампањом подстакне најшира јавност, свако дете, родитељ, наставник, здравствени радник и сваки друштвено одговорни појединац, да се владе свих земаља наведу на размишљање, како би се креирао и покренуо глобални притисак који би ограничио тренутни директан утицај дуванске индустрије на здравствене политике, па самим тим и на здравље генерација које долазе.